Ingrediënten voor 4 taartjes:
voor de basilicumolie:
Bereiding:
Snijd de tomaten kruislings in, laat ze in kokend water ca. 1 minuut blancheren, spoel ze koud af en verwijder de schillen. Haal de pitten eruit en snijd ze in kleine blokjes. Snijd ook de mozzarella in gelijke blokjes en meng deze met de gesneden tomaat, de olijfolie, de azijn en de bieslook. Maak op smaak met peper en zout en laat het geheel op een koele plek 30 minuten marineren.
Snijd de courgette overlangs met een kaasschaaf in 8 dunne plakken, gril ze op een ingevette grillplaat tot ze grillstreepjes hebben en zout ze licht. Rol er steeds twee op als een roosje en leg deze opzij.
Maak de basilicumolie door in een vijzel de basilicum fijn te malen en meng hierdoor de olijfolie en het zout. Vul op de borden 4 kookringen met de broodblokjes en verdeel er het tomaten-kaas mengsel over. Druk dit geheel stevig aan zodat het vocht in de broodblokjes loopt. Leg de basilicumblaadjes erop en daarover de courgetteroosjes en de bieslooksprieten. Verwijder voorzichtig de ringen. Bedruppel het geheel met de basilicumolie en strooi om de taartjes wat Parmezaan snippers als garnering.
Wijnsuggestie:
Bij dit tomaten-kaas taartje past een frisse, iets droge witte wijn. Wij serveren er steeds de Recit van Monchiero Carbone bij. Dit is een geurige, frisse wijn van de arneis, een lokale druif uit de wijnstreek Roero in het kalkrijke noordoosten van Piëmonte.
Bronvermelding: Italiaans kookboek Vegetarisch en vis op z'n ItaliaansDroge witte wijn met een jeugdig en geurig aroma van groene appel, peer en florale nuances. Heerlijk bij vele koude of warme voorgerechten met vis of bij rijke salades.