“Deze taart is een genot op tafel! Ik heb het amandelspijs in de taart een extraatje gegeven door het gebruik van pistachepasta. Deze nam ik ooit mee als souvenir uit Italië, maar hij is ook in Nederland te koop bij de delicatessenwinkel. Hetzelfde geldt voor de amarenakersen. En mocht u de pasta toch niet kunnen vinden: een klassieke amandelspijs is ook heerlijk.”
Ingrediënten voor 6 à 8 stukken
Sloffendeeg
Vulling
Garnering
Bereiden
Maak het spijs door alle genoemde ingrediënten te mengen, bij voorkeur in een keukenmachine, totdat het een samenhangende massa is. Doe dit in (vershoud)folie en leg weg in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Ik gebruik een heteluchtoven.
Doe voor het sloffendeeg alle ingrediënten in een kom en meng deze met de hand of met een keukenmachine tot een soepel (maar stevig) deeg. Vet de sloffenvorm in en leg deze op een – met bakpapier beklede – bakplaat. Geen sloffenvorm? Gebruik dan een kleine springvorm (15 cm) of een rechthoekig bakblik.
Schep het deeg in de vorm. Maak met de bolle kant van een lepel een kleine groeve in het midden en leg hier het pistache-amandelspijs in. Bak in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Laat de slof goed afkoelen en garneer met toefjes opgeklopte slagroom en amarenakersen.
Han Sjakes’ wijntip
Machtig mooie match met de Moscatel Roxo de Sétubal Pioneiro. Weldadige Portugees met vijgen, citrusschil, gember, oud meubelhout, witte chocolade en noten.
Portugese versterkte zoete wijn met een intens aroma van muskaat, geroosterde tonen en rood fruit. De krachtige smaak past heel goed bij pittige hapjes. Ook erg lekker als dessertwijn en bij gedroogd fruit.