1 pot zwarte olijven zonder pit (115 g), uitgelekt
3 takjes tijm
1 kg mosselen
400 g verse tagliatelle
evt. chiliflakes uit de molen
Bereiding
Verhit in een ruime, hoge stoofpan de olijfolie. Bak de spekreepjes uit. Voeg de ui, de knoflook, de wortel en bleekselderij toe en bak nog 2 min. Schenk de wijn en tomatenblokjes in de pan. Voeg de olijven en tijm toe. Breng aan de kook en laat 5 min. zachtjes stoven.
Controleer de mosselen. Leg de mosselen in de tomatensaus. Bestrooi royaal met peper. Stoof de mosselen met deksel op de pan 8 min. of tot alle schelpen openstaan. Kook de tagliatelle in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de mosselen uit de pan. Haal de helft van de mosselen uit de schelpen en houd deze apart. Houd de mosselen in de schelp voor garnering apart en dek ze af onder een vel aluminiumfolie. Laat het stoofvocht tot sausdikte inkoken en voeg dan het mosselvlees toe. Giet de tagliatelle af en meng door de tomatensaus. Breng evt. op smaak met chiliflakes uit de molen en leg er de mosselen met schelp op.
Vervang voor een stevige stoofpan de witte wijn door rode wijn en voeg aan de tomatensaus een uitgelekt blikje linzen of kikkererwten (200 g) toe. Lekker met warme focaccia.