Gekonfijte zalmmoot met zeekraal en een schuimige citroensaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 150 g zeekraal  
  • 4 stevige nieuwe aardappels, in de schil gekookt en in plakken
  • 4 moten zalm 
  • zeezout
  • 4 blaadjes laurier
  • 4 teentjes knoflook, gehalveerd
  • schil van een onbehandelde citroen
  • olijfolie om te konfijten

voor de citroensaus:

  • 2 eieren
  • sap van ó citroen
  • 150 ml groentebouillon

Bereiding:

Verwijder de houtige stukjes van de zeekraal door ze net als bij asperges te breken. Kook het vervolgens ca. 5 minuten tot het slap is en spoel direct af met koud stromend water. Hierdoor blijft de mooie kleur behouden en spoelt ook het teveel aan zout eraf. Verwarm de oven voor op 70 ºC. Droog de zalmmoten af met keukenpapier en leg ze in een ovenschaal. Strooi er wat zeezout over en leg de laurier, de knoflook en de citroenschil erbij en giet zoveel olie er overheen, zodat alles onder staat. Laat het geheel in de oven ca. 20 minuten garen. Controleer de gaarheid door er met de vinger op te drukken. De moten moeten iets stevig aanvoelen. Laat ze buiten de oven nog even rusten. 

Maak in de tussentijd de citroensaus: Klop de eieren met het citroensap los en plaats de kom au bain-marie. Verhit de bouillon en voeg deze beetje bij beetje aan het eimengsel toe. Klop dit vervolgens schuimig. Haal de moten voorzichtig met een schuimspaan uit de schaal en leg ze op de borden samen met de aardappelplakken. Garneer ze met een flinke schep van de citroensaus en garneer met de zeekraal.

Wijnsuggestie:

Een hele goede wijn is de volle, geraffineerde Cà del Magro, een Custoza van Monte del Frá. Dit is een populaire mengwijn van de garganega, cortese en chardonnay uit het noordoosten van Italië: Veneto. Hij heeft een soepele, maar toch krachtige smaak, die het verfijnde van de gekonfijte zalm nog wat ophaalt.

Bronvermelding: Italiaans kookboek Vegetarisch en vis op z'n Italiaans
  Recept downloaden

Gastronomische wijn en indrukwekkend als aperitief

Monte del Frà Custoza Superiore Cà del Magro 2021

Krachtige droge witte wijn uit Italië, met een aroma van geel fruit en anijs. De volle, romige smaak komt goed tot z'n recht in combinatie met fijne visgerechten of romige pasta. 

92
Falstaff
2022
Falstaff: 92 punten

In der Nase einladend nach eingelegter Ananas, dezent nach Aprikose und Orangenblüten. Am Gaumen spannungsgeladen und mit Körper, schönes Säurespiel und süßer Fruchtschmelz, im Ausklang wieder Orange
91
Decanter
2022
Decanter: 91 punten

Textural, sapid and structured, with crisp acidity and a stony, limey finish, this is simply a brilliant white you won't be able to put down.
17,5
Jancis Robinson
2022
JancisRobinson.com: 17,5 punten

The texture is so smooth that it almost feels weighty. Tense, mineral-stony finish. Stunning transparency. A wine that never fails to thrill me. Marica Bonomo has done it again. VGV
93
Wine Enthusiast
2022
WineEnthusiast.com: 93 punten

Mouthfilling with the volume turned up on the palate to match the flavors found in the glass. As the wine reaches the finish sea spray and crushed chalk mineral notes lift the palate to the finish.

13,90

Vanaf 12 flessen 12,74 per fles

Even geduld a.u.b.